Uncategorized

Annorlunda översättningstjänst

Linda hade bott lite överallt i världen. Många språk hade hon lärt sig och många kulturer kände hon igen. När hon nu återkommit till Sverige efter många år kände hon att landet var mer främmande än hennes andra. Detta trots att det var här hon var född och det var här som hennes pass var utfärdat.

Hon började arbeta i en kundtjänst för att komma igång med kommunikationen på svenska. Servicen var olika företag men främst för matvaror. Redan tredje samtalet skulle bli minnesvärt och det är där vi hoppar in i historien:

  • ”Välkommen du talar med Linda!” svarade hon glatt.
  • ”Jaha, hej. Jag skulle vilja ha in översättningstjänster, och det snabbt” sa personen i andra änden.
  • ”Översättningstjänster?” frågade Linda förbryllat.
  • ”Ja, hörs jag inte eller? Översättningstjänster, nu på en gång”.

Linda var tvungen att be kvinnan hon talade med om ett par sekunder. Hon stängde av mikrofonen och frågade en kollega om de erbjöd översättningstjänster. Kollegan såg lika förbryllad ut som Linda själv blivit av att få frågan. De erbjöd inga översättningstjänster och hade aldrig fått frågan om det förr.

Detta förklarade hon sedan då hon slagit på sin mick igen. Kvinnan i andra änden blev frustrerad och pratade om vad hon skulle ta sig till. Hon behövde ju någon som pratade franska nu med detsamma. Linda var frestad att be henne att lycka till och avsluta samtalet men nyfikenheter tog över. Kvinnan behövde översättningstjänster för att hitta någon som kunde franska. Det råkade vara ett språk som Linda talade bättre än svenska.

  • ”Jag vet att jag kanske inte borde göra såhär eftersom vi inte själva erbjuder översättningstjänster, men jag talar franska. Jag kan hjälpa dig om det inte tar för lång tid.” förklarade hon för samtalspartnern.

Utan att se det kunde Linda avgöra att kvinnan sken upp som en sol. Hon sa ”Utmärkt, tack så himla mycket till dig, fantastiska människa!”. Ja, sedan presenterades uppdraget som hon sökt översättningstjänst för. Kvinnan förklarade:

  • ”Jo, jag står på Hemköps parkering här i Nyköping och en fransman har blockerat vägen ut för min bil. Jag sökte efter översättningstjänst för att någon skulle kunna hjälpa mig att säga: ’Hur i helvete tänker du? I Frankrike får man kanske parkera hur som helst men nu är vi i Sverige. Förstår du?’. Kan du ordna det åt mig?”

Du kanske också gillar …