Det var en gåta. Alltihop under de senaste dagrarna hade varit oerhört märkligt för Stellan och Sofie. De två syskonen hade nog aldrig sett något liknande. De var på väg över berg, genom skog, dalar och fält. Väl på andra sidan, i jakt på något de inte visste, möttes det av vad som tycktes vara en lösenkod. Skrivet i den bördiga jorden i utkanten av det ändlösa majsfältet stod V Fasad.

De kunde inte få rätsida på tankarna, och tankarna var många. Vad betydde V Fasad? Vem hade skrivit det? Var det någon som försökte kommunicera någonting med V Fasad till just de två? Hade fler sett lösenkoden? Och var det ens en lösenkod? De kunde bara spekulera om svaren på frågorna de hade.

De gjorde som de blivit tillsagda därhemma. Blickarna vände uppåt och de såg in bland majsplanteringarna. De var tvungna att sätta iväg mellan de meterhöga växterna och de tog fram sina knivar för att göra så. V Fasad fanns ständigt i tanken. Vad betydde ordet ens?

När de gått i en timme sågs fortsatt inget slut i majsfältet. De såg berget de kommit ifrån försvinna i horisonten därifrån de kom. Tillslut fanns bara majsplantor och blå himmel. Ja, fram till dess att de trillade ut i ett område på fältet som var nedtrampat. De såg åt höger och de såg åt vänster, förvånat. Sedan såg de ner i marken och där stod det igen: V Fasad.

Det var uppenbart att det var samma person som skrivit V Fasad i början av fältet. Det rådde inga tvivel för ordet var skrivet på exakt samma sätt. Stellan satte sig på huk och Sofie gnuggade sitt huvud. ”V Fasad, säger du? Hmmm. Vad fan betyder V Fasad?” frågade lillebrodern mot storasystern som ofta hade svar. Inte denna gång.

  • Jag vet inte. Är det ens någon som vill oss väl som skrivit det? Hur ska vi kunna veta? Jag fick ingen information om detta när vi lämnade de andra. Fick du det? I så fall måste du berätta för mig.

Stellan tittade åter ner och läste ordet V Fasad samtidigt som han skakade på huvudet så att svetten droppade ner i bokstäverna.

I själva verket var de i stor fara, båda två. Detta skulle de inte inse förrän senare.

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *